Home » , » Çimen Paraketi (Neophema) Genel Özellikleri ve Bakımı

Çimen Paraketi (Neophema) Genel Özellikleri ve Bakımı

Gönderen: Çetin Kuzu @ 26 Aralık 2015 Cumartesi

Neophema, anavatanı Avustralya'nın güney ve batı kısımları ile Tasmanya bölgesi olan küçük ve renkli bir papağan türüdür. Dünyada Grass Parakeet (Çimen Paraketi) adıyla bilinen bu türün latince adı Neophema'dır. Dünyada en popüler paraket türlerinden biri olan bu tür, ülkemizde yeni yeni popüler olmaya başlamıştır. Uysal yapıları ile kuş beslemeye yeni başlayanlar için çok uygun bir tür olan Çimen Paraketleri, farklı renklerde mutasyonları ile ilgi çekmektedir.

Fiziksel Özellikleri

Ortalama ömürleri olan 12 yıl olan Çimen Paraketlerinin uzunlukları 18-23 cm, ağırlıkları 40-45 gr civarındadır. Çiftleştirilmesi kolay, renkli ve tahripçi olmayan kuşlardır. Farklı renklerde mutasyonları günümüzde yaygındır, ülkemizde de gün geçtikçe daha fazla tercih edilmektedir. En yayın tür olan Scarlet-chested (Görkemli Çimen paraketi) için cinsiyet ayrımı göğüs bölgesine bakılarak yapılabilir. Erkek kuşların kırmızı göğüsleri vardır, dişilerin bu bölgesinde kırmızılık yoktur, tüyleri daha mattır. Erkek kuşun mavi baş rengi dişiye göre daha yoğun ve daha yaygındır. Genç (yavru) kuşlar, erişkin dişilere benzerler, tüyleri daha mattır. Turkuaz Çimen paraketlerinde ise kırmızı kanat yamaları erkeği dişiden kolayca ayırır. Dişilerin kırmızı kanat yamaları yoktur, tüyleri daha mattır.

Beslenme ve Bakım

Bu kuşlara küçük tahıl tohumları, akdarı, kanarya yemi ve yulaf karışımı yemler verilmesi uygundur. Beslenmelerinde elma, havuç ve yeşil gıdaların da düzenli olarak yer alması gerekir.

Çimen paraketleri geniş bir alana ihtiyaç duyarlar, küçük kafesler onlar için uygun değildir. Salma ve büyük kafeslerde tutulmalı ya da odanın içinde özgür bırakılmalıdır. Yumuşak ötüşlü bir kuştur, bulundukları ortamda sesleriyle rahatsızlık vermezler.

Çiftleşme ve Üretim

Çimen paraketleri, çiftleştirilmesi kolay, üretken bir türdür. Kuluçka 19 gün sürer, tüylenme 28 gün sonra olur. 1-1,5 yaşında üremeye başlar, bir kuluçkada ortalama 3-6 yumurta yaparlar. Yavruları, kendi başlarına beslenmeye başladıkları en kısa zamanda ebeveynlerinden ayırmak gerekir. Eğer uzun süre birlikte kalırlarsa, özellikle babaları genç erkeklere saldırabilir.

Alt Türleri

Neophema'nın 7 alt türü vardır; Scarlet-chested parrot, Turquoise parrotBlue-winged parrot, Elegant parrot, Rock parrotOrange-bellied parrot ve Bourke's parrot. Bu türlere ait fotoğrafları aşağıda görebilirsiniz.

Scarlet-chested parrot
(Görkemli Çimen paraket, Kırmızı göğüslü paraket, Splendid parrot, Neophema splendida)


Turquoise parrot
(Turkuaz Çimen paraket, Neophema pulchella)


Blue-winged parrot
(Mavi kanatlı Çimen paraket, Blue-banded parakeet, Neophema chrysostoma)


Elegant parrot
(Zarif Çimen paraket, Elegant grass parakeet, Neophema elegans)
Ortalama 23cm boyları ile Neophema ailesi içinde en büyük türdür.


Rock parrot
(Kaya paraketi, Neophema petrophila)



Orange-bellied parrot
(Turuncu karınlı Çimen paraket, Neophema chrysogaster)
Yetişkin erkekler, parlak çimen yeşili üst kısım, sarı alt parçaları ve portakal göbek yamasıyla ayırt edilir.
Dişilerin rengi mat yeşildir. Tüm kuşların mavi ön bandı ve mavi dış kanat tüyleri vardır.


Bourke's parrot
(Bourke's parakeet, Neopsephotus Bourkii)


PAYLAŞ

Yazar: Çetin Kuzu

0 yorum :

Yorum Gönder