Home » , » Mitred Konur Genel Özellikleri ve Bakımı

Mitred Konur Genel Özellikleri ve Bakımı

Gönderen: Çetin Kuzu @ 28 Aralık 2015 Pazartesi

Mitred Konur, anavatanı Güney Amerika'da Arjantin, Bolivya ve Peru ülkeleri ile ABD'nin California, Florida bölgeleri ve Hawai Adası olan yeşil renkli, sevimli bir papağan türüdür. Dünyada Mitred Conure ya da Mitred Parakeet adıyla bilinen bu türün latince adı Psittacara mitrata'dır.

Fiziksel Özellikleri

Ortalama ömürleri olan 30 yıl olan Mitred Konur'ların uzunlukları 34-38 cm, ağırlıkları 200-240 gr civarındadır. Vücudu ağırlıklı olarak yeşil renkte olan Mitred'lerin yüz kısmında dağınık olarak kırmızılıklar vardır. Gözlerinin etrafındaki beyaz göz halkası da dikkat çeken bir diğer özellikleridir.

Beslenme ve Bakım

Ağırlıklı olarak çeşitli tohumlar, fındık ve taze meyvelerle beslenirler. Darı, kanarya yemi, aspir, yulaf, ay çekirdeği, buğday gibi küçük tohumlardan oluşan karışımlar ile Elma, armut, portakal, muz, nar gibi meyveler ve havuç, kereviz, bakla, yeşil fasulye, haşlanmış mısırkarahindiba, pazı, marulbezelye gibi sebzeleri severek tüketirler.

Sosyal ve zeki hayvanlardır. Evcilleşmeye, insanlarla birlikte yaşamaya yatkın bir türdür. Sevimli görüntüsü ve sosyal karakteri nedeniyle son yıllarda dünyada yoğun ilgi görmeye başlamıştır. Yüksek sesle ötmesi, çığlık atar gibi sesler çıkarması ve tam evcil olmayanların ısırma huyu nedeniyle papağan beslemeye yeni başlayacaklar için çok uygun bir tür değildir. Geniş alanda yaşamayı severler, evcil olarak besleyenler için onlara en az 2 metre uzunluğunda bir alan ayırmalarını tavsiye edebiliriz. Oynamayı ve keşfetmeyi seven kuşlar oldukları için, kafeslerine ya da bulundukları alana salıncak ve çeşitli oyuncaklar koymak, oyun düzenekleri kurmak faydalı olacaktır.

Çiftleşme ve Üretim

Mitred'lerin kuluçka süresi ortalama 23 gün civarındadır. Bir kuluçkada ortalama 2-3 yumurta yaparlar. Evcil olanlarda bir kuluçkada yapılan yumurta sayısının 3-4 olduğu gözlemlenmiştir. Yumurtadan çıkan yavruların ortalama ağırlığı 11gr civarındadır. Yavru kuşların tamamen tüylenmeleri 9 haftada tamamlanır. Üreme sezonları genellikle Aralık ayı civarında olur. Yuvalıklarının (folluk) ortalama 30x30x45cm ölçülerinde olması tavsiye edilir.

Alt Türleri

Mitred Konur'un aynı aileye üye olduğu 4 akraba türü daha vardır. Scarlet-fronted parakeetRed-masked parakeet, White-eyed parakeet ve Cuban parakeet. Bu türlere ait kısa bilgiler ve fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz.

Mitred Conure
(Mitred Konur, Mitred Parakeet, Psittacara mitrata, Psittacara alticola)

Scarlet-fronted parakeet
(Kızıl önlü paraket, Scarlet-fronted conure, Wagler's conure, Psittacara Wagleri)
Ortalama boyları 360cm, ağırlıkları 180-260gr arasındadır. Kafalarının üst kısmındaki kırmızı bölge nedeniyle bu adı almışlardır.
Kuluçka süreleri 23 gündür, bir kuluçkada ortalama 3-4 yumurta yaparlar.



Red-masked parakeet
(Kırmızı Masketli Paraket, Red-headed conure, Cherry-headed conure, Psittacara erythrogenys)
Ortalama 33cm uzunluğundadır. Kafasında diğer türlere göre yoğun bir kırmızı bölge vardır.
Vücudu yeşil tüylerden oluşan bu türde ilk kırmızı tüyler, 4 aylık olduktan sonra çıkmaya başlar. Sert ve yüksek sesli bir ötüşü vardır.


White-eyed parakeet
(Beyaz Gözlü Paraket, White-eyed conure, Psittacara leucophthalma, Aratinga leucophthalmus)
Ortalama boyları 30-40cm, ağırlıkları 100-218gr arasındadır. İsmini, gözlerinin etrafındaki geniş beyaz halkalardan almıştır.
Venezuela, Kolombiya, Brezilya, Arjantin ve Uruguay'da görülür.


Cuban parakeet
(Küba Paraketi, Psittacara euops)
Endemik olarak Küba bölgesinde bulunan bir türdür. Kuluçka süreleri 22 gün sürer, ortalama 3-5 yumurta yaparlar.
Kafes kuşu olarak satılmak için yakalanmaları nedeniyle sayıları günümüzde azalmıştır.



PAYLAŞ

Yazar: Çetin Kuzu

0 yorum :

Yorum Gönder