Muhabbet kuşlarına ana yemleri dışında verilmesi gereken çeşitli ek besin ve takviye ürünleri mevcuttur. Kuşlarımızın gelişimini düzgün bir şekilde tamamlayabilmesi, yumurtalayıp yavrularını sağlıklı büyütebilmesi ve uzun ömürlü olması için gerekli olan takviye ürünlerini ve kuşlarımızı ödüllendirmek için verebileceğimiz ek besinleri bu yazımızda maddeler halinde ele alacağız.
Darı dallarından kurutularak elde edilen tamamen doğal bir üründür. Dal darı, kabuklu gıdalarla beslenen tüm kuşlar için uygundur. Tohum taneleri diğer darı türlerine göre daha küçüktür. Yavru muhabbet kuşlarına yem kırmayı öğretmek için verilir. Yetişkinlerin de tüketmesinde fayda vardır. Haftada en fazla 1 tane verilmelidir. Yenmesi kolay olduğu için fazla verilmesi durumunda kuşunuz tembelliğe alışır ve diğer yemleri yemek istemez. Fazla verilmesi ayrıca şişmanlamasına neden olur. Besin değerleri; %15 protein, %67 karbonhidrat, %3,5 yağ, %1,5 selüloz.
Kuş Kumu
Kuş kumu, kuşların midesinde diğer canlılarda dişlerin yaptığı görevi yaparak hazım problemi yaşamamalarını sağlar. Kuşlar tarafından yenilen kabuklu tohumların tümüyle sindirimine yardımcı olması için kullanılır. Kuşların sindirim sistemindeki enzimler, tohumların iç kısmını sindirmekte çok iyi görev yaparlar ancak onların lifli kabuklarında zorlukla karşılaşırlar. Kuş kumu, bu konuda oldukça faydalı olan en önemli ek besinlerden biridir.
Kuş kumunun içeriğindeki; mürekkep balığı kabuğu, istiridye kabuğu, kireçtaşı ve alçıtaşı (kalsiyum karbonat) kuşlarımızın ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve diğer mineral ihtiyaçlarını karşılaması bakımından da faydalıdır. Kemiklerinin ve tüylerinin gelişiminde kalsiyum vazifesi görür.
Gaga Taşı, Mürekkep Balığı Kemiği ve Mineral Blok
GAGA TAŞI, kuşlar için hayati önem arz etmektedir. Kuşlar anatomik olarak beslenme şekillerine göre gaga yapıları farklılık gösterir. Gaga kuşların gıdalarını aldıkları organdır ve sindirim gaga ile başlamaktadır. Gaga alınan gıdaların parçalanması, gıdanın alınması ve yutağa aktarılmasında etkili bir organdır. Doğal ortamlarda yaşayan kuşlar kendi gaga bakımlarını sert ağaçlar gıdalar ve taşlarla törpüleyerek yapmaktadır. Bu gaganın keskinleşerek gıdanın kolay parçalanmasını sağladığı gibi gaganın ölü dokularının atılmasına da yardımcı olur. Özellikle kafes kuşlarında kuşların gaga bakımını kendileri yapmaları için doğal ya da yapay gaga taşları üretilmiştir. Bu gaga taşlarına dokunarak sürtünerek hatta yiyerek gaga bakımını yaparlar. Doğal olarak kalsiyum esaslı gaga taşları tercih edilmekle birlikte son zamanlarda içerisine kuşların gereksinimi olan mineral ve vitaminlerin eklendiği yapay gaga taşları da üretilmektedir.
MÜREKKEP BALIĞI KEMİĞİ, tamamen doğal olması nedeniyle oldukça revaçta olan bir gaga taşı türüdür. Kuşların doğada bulabildikleri kalsiyum, kemik ve kas yapılarını daha kuvvetlendirir ve kuşların tüylerinin daha sağlıklı ve canlı çıkmasını sağlar. Ayrıca içeriğinde bulunan mineral sayesinde yakalanması muhtemel hastalıklar ile mücadele etmesinde etkin rol oynar.
MİNERAK BLOK da bir gaga taşı türü olup mineralli kum parçaları, ezilmiş deniz kabuğu, mürekkep balığı kemiği, deniz yosunu grit ve kırmızı kil içeren zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Kuşlarınıza gaga taşı olarak düz beyaz taşlar yerine mürekkep balığı kemiği ya da mineral blok vermenizi tavsiye ederiz.
ENERJİ BLOK da muhabbet kuşlarının vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayan bir bir gaga taşı türüdür. Kuşların gaga yapılarını ve şekillerini düzelterek, sağlıklı ve düzgün bir gaga yapısına sahip olmalarını sağlarken bir yandan da enerji ve canlılık kazandırır. Piyasada portakallı ve muzlu çeşitlerini bulabilirsiniz.
Ballı Kraker ve Meyveli Kraker
Muhabbet kuşları için, ihtiyaç duydukları besleyici maddeleri içeren, zengin vitamin içerikli ballı, yumurtalı ve meyveli bir ek besindir. Kuşlar birbirine yapılmış yemleri yerken enerji sarf ederek daha formda kalır. Aldığı vitamin ve minerallerle sağlıklı gaga yapısına kavuşur. İçeriğinde ak darı, sarı darı, kırmızı darı, kuş yemi, keten yohumu, bal ve kurutulmuş çeşitli meyveler bulunur.
Ballı krakerler kuşların çok severek tükettiği bir ek besindir, ödül olarak verilebilir ancak çok sık verilmesi kuşlarınız da yağlanmaya neden olabileceği için en fazla 10 günde bir vermenizi tavsiye ederiz. Hazır satılan ballı krakerleri alırken düşük fiyatlı olanları tercih etmemenizi öneririz zira bunlarda yapıştırıcı madde ve kalitesiz malzeme kullanabiliyorlar. Quik, Bonnie gibi bilinen markaları kullanırsanız sorun yaşamazsınız.
Kızıştırıcı ve Konuşturucu Yem
KIZIŞTIRICI YEM, muhabbet kuşlarının eşleşmelerine ve çiftleşmelerine destek amacıyla hazırlanmış, özel karışımı sayesinde kuşların kondisyonunu arttırarak arzusunu üst seviyeye çıkaran bir yem türüdür. Günlük olarak kuşların ana yemine karıştırılarak ya da ayrı bir mama kabına koyularak kuşlara verilir. İçeriğinde; sarı darı, aspur, kırmızı darı, nijer tohumu ve vitamin karışımı (buğday, yumurta ve yumurta ürünleri, şeker, mineraller, ayçiçek yağı) bulunmaktadır.
KONUŞTURUCU YEM, muhabbet kuşlarının konuşmaya daha yatkın olduğu ilk birkaç ayki yavru dönemlerinde konuşmayı öğrenmelerine destek amacıyla kullanılmaktadır. Muhabbet kuşlarının dil altı yağ bezelerinin erimesini sağlayarak daha kolay konuşabilmesine yardımcı olur. Yemin içeriğinde; ak darı, sarı darı, kırmızı darı, kalsiyum, hayvansal ve bitkisel yağlar, dikalsiyum fosfat, balık, sodyum klorid, yumurta ile karıştırılmış vitaminler bulunmaktadır.
Önemli Uyarı: Muhabbet kuşlarının konuşması için en önemli şeyin, kuşumuzla her gün düzenli olarak ilgilenmek ve ona kolay taklit edebileceği kelimeler öğretmek olduğunu unutmayın. Bununla birlikte muhabbet kuşunun yaşı, ırkı ve cinsiyeti de konuşmasında önemli etkenlerdir. Muhabbet kuşları yavruyken (en fazla 4-5 aylık olana kadar) eğitilirse daha kolay konuşmayı öğrenir. Erkek muhabbet kuşları, yaradılışları gereği dişisini etkilemek için farklı sesler çıkarmaya ve konuşmaya daha yatkındır. Dişi muhabbet kuşlarının konuşma olasılığı düşüktür. Konuşturucu yem, yukarıda yazdığımız etkenler olduğunda destek amaçlı işe yarar ancak onlar olmadan tek başına faydalı olmayacaktır.
Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi ve Bakımı ile ilgili yazılar.
- Muhabbet kuşlarının ana yemleri ve besin değerleri
- Muhabbet kuşlarının içme suyu ve vitaminleri hakkında bilgiler
- Yavru muhabbet kuşlarına hangi yemler verilir?
- Muhabbet kuşu için gerekli ek besin ve takviye ürünleri nelerdir?
- Muhabbet kuşları için mama nasıl hazırlanır?
- Muhabbet Kuşları neler yiyebilir, neler zararlıdır?
- Muhabbet kuşunun yaşı nasıl anlaşılır?
çok teşekkürler
YanıtlaSilBALLIKRAKER ZARARLI DİYOLAR ben kuşuma 1 haftada küçük bir parça yedirsem bişey olurmu ?
YanıtlaSilBirşey olmaz ama çok verme mesela ödül olarak ver haftada bir küçük bir parça verebilirsin
SilBenim kuşum 1 aylık yeni aldık nasıl elime alıştırabılırım
YanıtlaSilSürekli konuşman ani hareketler yapmaman lazım sık sık kafesten çikarip yavaşta elini uzatirsan alişir
Silyedirmeyin ballı kraker hazırları zararlı cok istiyorsanız evde kendiniz yapın doğal baldan
YanıtlaSilceviz içi verilebilirmi nasıl etki yapar
YanıtlaSilballı yem kuşun ince ince tüylerini döktürdü
YanıtlaSilBenim muhabet kuşum 2 yumurta yaptı 10 gün oluyo daha yumurta yapmadı yaşlarında sıkıntı yok
YanıtlaSil