Home » , , » Yavru muhabbet kuşlarına hangi yemler verilir?

Yavru muhabbet kuşlarına hangi yemler verilir?

Gönderen: Çetin Kuzu @ 1 Ocak 2015 Perşembe

        Yavru muhabbet kuşları yumurtadan çıktıktan sonra yaklaşık 28-30 gün yuvada kalır ve anneleri tarafından ağız yoluyla beslenirler. Yavrular, yuvadan çıktıktan sonra kendi kendine beslenmeyi ve yem kırmayı öğrenene kadarki geçiş sürecinde hazır mama ya da kabuksuz yemlerle beslenmelidir. Yavrular bu süreçte yem kırmayı, kabuklarını ayıklamayı öğrenecek ve normal yemle beslenebilecek duruma gelecektir. Yavru muhabbet kuşlarımıza bu süreçte verilebilecek 3 tür yem vardır.

Yavru Muhabbet Kuşu Yemi

        İçerik olarak yetişkin muhabbet kuşlarına verilen yemlere benzemekle birlikte kabuğu daha kolay soyulabilen, daha ince yem çeşitlerinin yer aldığı, besleyici ve vitamin takviyeli hazır muhabbet kuşu yemleridir. Pet shop ve marketlerde hazır olarak satılır. Bu yemleri, yavru muhabbet kuşlarıyla birlikte normal yetişkin muhabbet kuşları da severek tüketir. İçeriğinde sarı darı, beyaz darı, kızıl darı, aspur, nijer tohumu ve ballı mama mevcuttur. Yavru muhabbet kuşlarına ilk 1-2 ay bu yemi vermek gelişimleri açısından faydalı olacaktır.

        Yavru muhabbet kuşu yeminde mama takviyeli olanları almanız kuşunuzun fiziksel gelişimi ve sağlıklı bir şekilde büyümesi açısından faydalı olacaktır. MyYem firmasının aşağıda görselini görebileceğiniz mama takviyeli teneke kutulu ürününü kullanmanızı tavsiye ederiz.


Kabuksuz Yem

        Kabuksuz yem, yem kırmayı bilmeyen yavru muhabbet kuşlarının kolayca tüketebilmesi ve kabuksuz olması nedeniyle çöp çıkarmaması açısından faydalı olmakla birlikte; kuşu tembelliğe alıştırması ve yemin kabuğu olmadığı için havadaki mikroplarla daha kolay buluşabilmesi gibi dezavantajlara da sahiptir.

        Kabuksuz yem, henüz yem kırmayı bilmeyen çok küçük yavrularda ve gagalarında sorun olan yetişkin kuşlarda tercih edilebilir. Eğer kuşun gagası yeterince sağlıklıysa ve gelişimini tamamlamışsa kabuksuz yem kullanmaya gerek yoktur. Yuvadan yeni çıkan muhabbet kuşlarına ilk bir hafta-10 gün vermek yeterlidir. Devamlı kabuksuz yem kullanmak tavsiye edilmez.

Kuş Maması

        Yuvadan yeni çıkan yavru muhabbet kuşlarına, yem kırmayı öğrenene kadar pet shoplarda hazır olarak satılan kuş mamaları verilebilir. Bu mamalar, muhabbet kuşlarının ana yemlerinin dışında ihtiyaç duydukları içeriğinde özel karışımları barındıran kuvvetli bir ek besindir. İçeriğinde tahıllar, tohumlar, ekmek-pastacılık ürünleri ve mineraller bulunur.

        Bu mamayı kullanırken dikkat edilmesi gereken şey; paketinin açıldıktan sonra kısa süre içinde tüketilmesidir. Kuşun kafesine konulan mama en fazla 2 gün sonra yenilenmeli ve kullanılmak üzere açılan paketin ağzı hava almayacak şekilde kapalı tutulmalıdır. Yuvadan yeni çıkan muhabbet kuşlarına ilk bir hafta-10 gün bu mamalardan vermek yeterli olacaktır.

        Yavru muhabbet kuşlarına aşağıdaki besinler dışında takviye olarak kendi hazırladığımız mamaları da verebiliriz. Evde nasıl mama hazırlayabileceğinizi sonraki yazılarımızda daha detaylı olarak anlatacağız. Yuvadan çıktıktan sonra yem yemeyen ya da hastalığı yüzünden güçsüz düşen kuşlarımızı şırıngayla beslemek de mümkündür. Bununla ilgili detaylı bilgileri de sonraki yazılarımızda paylaşacağız.

Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi ve Bakımı ile ilgili yazılar.
PAYLAŞ

Yazar: Çetin Kuzu

5 yorum :

  1. Selam arkadaşlar buğün annesini kaybettigim 16 günlük yavru muhabbet kuşum var mamayı kaç saatte vermem lazım birde su vermemde gereklimi yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  2. Arkadaslar benim disi kusum var 4.5 senedir bende 1 haftadir yem yemiyo ve devamli uyuyo yardimci olurmusunuz

    YanıtlaSil
  3. Benim otuz üçgünluk yavru anesi beslemiyor napmam gerekiyor cevap vere bilrmisiniz

    YanıtlaSil
  4. Bir çift muhabbet kuşum var ve ondan 3yavru aldık şükürler olsun 2 yavrum kafesten çıkmaya başladılar 1 aylıklar şu an sizce kafesini ayırma zamanı geldimi çünkü erkek kuş yavruları dövüyor

    YanıtlaSil