Home » , , , , » Muhabbet kuşları ve Forpus papağanlarının içme suyu ve vitaminleri

Muhabbet kuşları ve Forpus papağanlarının içme suyu ve vitaminleri

Gönderen: Çetin Kuzu @ 1 Ocak 2015 Perşembe

        Her canlının olduğu gibi muhabbet kuşlarının da yemle birlikte en önemli ihtiyacı içme suyudur. Suluklarının kafeste kolay erişebilecekleri uygun bir yere takılması önemlidir. Muhabbet kuşu sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli konu ise sularının sürekli taze ve temiz olmasına dikkat etmeleridir. Muhabbet kuşlarının suları; yazın her gün, kışın gün aşırı mutlaka yenilenmeli, bu konu ihmal edilmemelidir. Suları yenilenirken suluklarının da fırçayla yıkanması hijyen açısından faydalı olacaktır.


İçme Suyuna Katılabilecek Doğal Takviyeler

        Muhabbet kuşlarına verdiğimiz içme suyuna vitamin dışında takviye olarak çeşitli doğal takviyeler eklenebilir. Kuşlarımızın suyuna 1-2 damla limon katmak C vitamini takviyesi olarak özellikle kış aylarında hastalıklara karşı faydalıdır ancak limon asit içeren bir gıda olduğu için 1-2 damladan fazla katılmamasına dikkat etmek gerekir. Yine aynı şekilde birkaç damla bal ya da pekmez katmak kuşun vücut direncinin artması ve kış aylarında üşümemesi açısından faydalıdır. İçme suyunu haftada bir kez birkaç damla elma sirkesi eklemek, hem kuşların içindeki parazitlerin temizlenmesine yardımcı olur hem de yağlanmamaları açısından faydalıdır. Bunların dışında kuşun suyuna az miktarda çay suyu katılabilir. Çay, ishal olan kuşlara faydalı olmakla birlikte kuşların sakinleşmesine de yardımcı olur. Ancak fazlası zararlıdır, kuşunuzun kabız olmasına neden olabilir. Onun için haftada en fazla bir kez kullanılmalı, ertesi gün kuşun suyu yenilenmelidir.



Muhabbet Kuşu Vitaminleri

        Muhabbet kuşu vitaminleri; yavru ve yetişkin kuşların günlük vitamin ihtiyaçlarını karşılamak, kuşların üreme kabiliyetine olumlu etki yaparak sağlıklı yumurtalar yapmasına katkı sağlamak, kuş yavrularının sağlıklı ve hızlı büyümesini sağlamak için içme sularına karıştırılarak kuşlarımıza verilir. 100cc alan bir suluk için 2,5cc vitamin katmak yeterlidir. Ne kadar suya kaç damla vitamin eklenmesi gerektiği, ürün kutusunda belirtilmektedir. Muhabbet kuşlarına haftada 3-4 günden fazla vitamin verilmesine gerek yoktur. Her su değiştirdiğinizde vitamin koymak yerine, birinde koyup birinde boş geçmek daha doğrudur.




        Piyasada Biyoteknik Avi-Vit, Avisol, Deep gibi birçok farklı marka mevcuttur. Bu ürünler tüm vitamin ihtiyaçlarını karşılayan multivitamin şeklindedir ancak B vitamini ihtiyacına özel, hastalıklara karşı dirençlerini yükselten Vitamin B-Kompleks ürünleri de mevcuttur.



Özel Vitamin ve Takviyeler

        Muhabbet kuşları, çiftleşme / kuluçka dönemlerinde ve rahatsızlık yaşadıkları zamanlarda farklı vitamin ve takviyelere de ihtiyaç duyabilir. Aşağıda görsellerini görebileceğiniz Nekton-S, Nekton-E, Berovit B ve Fosfo Kalsiyum gibi ürünler, diğer vitaminlere göre maliyeti daha yüksek ama çok faydalı özel ürünlerdir. Daha çok kuş üreticiliği yapanların bildiği ve sıkça kullandığı bu ürünleri de sizlere kısaca anlatmaya çalışalım. Kullanıp kullanmamak sizlerin tercihine kalmış.



Nekton ürünleri dünyada birçok hayvanat bahçesinde tercih edilen ve kullanımı basit ürünlerdir. Suya, mamaya, çimlendirilmiş tohumlara ve yeme katılarak kullanılabilir. Yalnızca Nekton MSA D3(Kalsiyum eksikliği gidericisi) suya katılarak kullanılmaz. İçerisinde 1 gr lık ölçeği bulunur. Ürünleri buzdolabında değil serin ve nemsiz bir yerde saklayınız. Nekton ürünlerini internet üzerinden kolayca temin edebilirsiniz.

Nekton-S: 13 vitamin, 6 mineral ve element, 18 aminoasit içerir. 
Firmanın önerisi: Yıl boyu kullanılmalıdır. Bu demek oluyor ki her gün verilmelidir. Burada aklınıza saf su içmeleri gerektiği gelebilir ama kuşların ihtiyacı olan bu tüm aminoasitler ve vitaminler doğal yollarla üretiliyor ve herhangi bir zararı olmadığı bilgisi veriliyor. Şahsi kullanımım, 1 gün vitamin 1 gün içme suyu vermek şeklindedir.
Nekton S, üretim döneminde, tüyde, yarışma öncesinde ve sonrasına, stresli dönemlerde kuşlarınızın bağışıklığını artırır.
Yer değiştirme, yumurtlama gibi stres durumlarında doz 2 katına çıkarılabilir.

Günlük verilmelidir. Yani su, mama, tohum içerisinde yalnızca 1 gün kalmalı ertesi gün yenilenmelidir.  
250 ml suya 1 gr katılır. Bu noktada önerimiz başta da belirttiğimiz gibi ürünlerin maliyetli olmasından dolayı uzun süre kullanabilmek adına kuşlarınızın tamamının ne kadar su tükettiğini belirleyip veya tahmin edip ona göre ölçeklendirme yapmanızdır. Örneğin; tek kuş için 70 ml lik suluğu biraz eksik doldurup 1 gr lık ölçeğin 1/4 ünü katabilirsiniz.
Suyu az tükettikleri için suyun yanında mamaya da aynı oranda katabilirsiniz. 

Nekton-E: Yüksek oranda E vitamini ve aminoasitler içerir.
Kuşlarınızın kızışmasını, yumurta sayısı ve doluluk oranının artmasını sağlar. 
Nekton S ile birlikte verilmelidir. Üretime başlamadan 4 hafta önce kullanılır.
250 ml suya 1 gr Nekton S, 1 gr Nekton E birlikte karıştılarak verilir.
1.Hafta: Aralıksız 6 gün verip 1 gün dinlendirilir
2.Hafta: Aralıksız 5 gün verip 2 gün dinlendirilir
3. ve 4. Hafta: Aralıksız 4 gün verip 3 gün dinlendirilir.
Dişi yumurtlamaya başladığı anda 4 hafta dolmasa dahi Nekton E kesilir. Aksi takdirde yuvayı bozup tekrar çiftleşmek isterler. Nekton S günlük olarak 2 hafta daha kullanılmaya devam edilir.
Şahsi kullanımım, 4 haftalık süreci aynen uyguluyorum. Zaten 4. haftaya kalmadan maksimum 3. haftada yumurtlamış oluyorlar. 

Nekton Bio: 13 vitamin, 6 mineral ve element, 18 aminoasit içerir.
Kuşların tüylerindeki bazı sorunları gidermek ve sağlıklı tüylerin büyümesini sağlamak amacıyla kullanılır. 
250 ml suya 1 gr katılır. Günlük olarak değiştirilir. 2 hafta uygulanır. 
1.Hafta: Aralıksız 5 gün verip 2 gün dinlendirilir.
2.Hafta: Aralıklarla 2 kez verilmesi yeterli olur. 
Asla Nekton E, S ve MSA ile birlikte kullanılmaz. 
Kuşların zedelenmiş ve zarar görmüş tüylerinin çıkışını görene kadar doz 2 katına çıkarılabilir. 

Berovit B: B1, B2, B6, B12 vitaminlerini içerir.
Gıdaya bağlı sindirim yetersizlikleri, iştahsızlık, gelişmede yavaşlama, sindirim sistemi florasında bozulmaya neden olan antibakteriyel uygulamalarda, paraziter salgınlarda asıl tedaviye destekleyici olarak, vitamin eksikliğinden kaynaklanan kas-sinir hastalıklarında ve çeşitli stres durumlarında kullanılır.
1 lt suya 1 ml karıştıralarak verilir. Ölçeği olmadığı için şırınganın iğnesini vitamin şişesinin ambalajına batırıp şırıngaya bir miktar çekin. Şırıngadaki çizgiler ile 1 ml ölçüyü ayarlayın. 
Veterinerlerden temin edebilirsiniz.

Fosfo Kalsiyum: Kalsiyum ve D vitamini içerir. 
Mürekkep balığı/kalamar kemiği, mamada yumurta kabuğu vermek kuşlarınızın kalsiyum ihtiyacını tam olarak karşılamış olmaz. Çünkü kalsiyumu vücutta taşıyacak D 3 vitamine ihtiyaç vardır.
Ev ortamında beslenen, güneş görmeyen kuşlarda D vitamini ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan sorunların giderilmesinde ve özellikle üreme döneminde yumurtaların güçlü olmasını sağlamak amacıyla uygulanır. Dişinin ve yavruların iskeletlerinin güçlü olmasını da sağlar. Çiftin erkeğinin de aynı sudan içmesinde sakınca yoktur. 
70 ml lik suluğa yarım çay kaşığı karıştırarak ya da iki kuş için mamaya yarım çay kaşığı ekleyerek verebilirsiniz. 
Eczanelerden temin edebilirsiniz.

Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi ve Bakımı ile ilgili yazılar.
PAYLAŞ

Yazar: Çetin Kuzu

80 yorum :

  1. TEŞEKÜRLER VE BU DOĞAL OLAN VİTAMİN ÇEŞİRLERİNİ KARISTIRSAK BİŞEY OLUR MU ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal vitamin çeşitlerini karıştırmak derken hangilerini kastettiğinize bağlı. Farklı özellikleri olan bazı vitaminler birlikte kullanılabiliyor ama aynı işleve sahip iki vitamini aynı anda vermenin bir anlamı yok.

      Sil
  2. su kabına limon,bal aynı anda koysak zararlı olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı anda koymanızı taviye etmem. Bugün birkaç damla limon kattıysanız, yarın o suyu yenileyip için bal katmanız daha iyi olur bence.

      Sil
  3. Muhabbet kuşumun kanadında ur çıktı ve aşırı derecede tüy döküyor
    B vitamini verin dedi veteriner
    Eczanede alabilirsiniz dedi
    Herhangi bir B vitamini olurmu
    Bana tavsiye edeceğiniz bir B vitamini ismi varmı ?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, yukarıdaki fotoğrafta sağda görselini görebileceğiniz Avisol-B markalı ürünü kullanabilirsiniz. Tüy Dökümü ve Strese Karşı etkili bir üründür, biz de onu kullanıyoruz. Ürünün içeriği ile ilgili bu linkten detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz http://www.petshop.com.tr/product_info.php?products_id=31037&osCsid=i4as3r6sn82fd582bkcaa6t396

      Sil
  4. Kolay gelsin benim kusum ishal ve halsiz durumda iyi olmasi icin ne yapmaliyim oneriniz var mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eczanelerde satılan Ercefuryl ilacı var, onu alıp birkaç damla suyuna katabilirsiniz. Su içmiyorsa ağzına damlatabilirsiniz 1-2 damla. Yine suyuna birkaç damla limon katabilrsiniz C vitamini destek olur. Muhabbet kuşlarının bünyesi hassas olduğu için ishal olduklarında iyileşmeleri kolay oluyor, umarım düzelir. Geçmiş olsun.

      Sil
  5. Muhabbet kuşum 3-4 aylık. Avilin vitamin kullanıyorum üzerinde 100 ml ye 30 damla diyor. Aldığım kişi 2 damla yeter demişti sizce? Limon yada balı su vitaminliyken kullanabilirmiyim. Başka ek neler verebilirim. Birde kaşınıyo ve silkeleniyo aralıklarla normalmi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 30 damla çok olur zaten 100-150 ml için 3-4 damla yeterli olur. Vitaminliyken limon ya da bal katmayın bence, vitamin koymadığınızda limon, bal, pekmez, elma sirkesi ya da çay koyabilirsiniz arada. Kaşınmaları normal, sıkıntı olacak birşey değildir.

      Sil
  6. Merhabalar benimde erkek muhabbet kuşumda bir haftadir halsizlik, istahsizlik tuylerinde kabarma ,ve uyuma gozlemliyorum.Zayiflamaya başladı düzelmesi için ne kullanabilirim acaba ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kuşunuzu tüy dökümü dönemindeyse B vitamini verebilirsiniz takviye olarak ama halsizliğinin nedeni hastalık da olabilir. Bir veterinere ya da kuşçuya göstermenizi tavsiye ederim.

      Sil
    2. Merhaba kuşunuz şu an ne durumda öğrenebilir miyim?

      Sil
  7. Hocam muhabbet kuşunun ilk basda gözü kızardi sonra gözünün 3 de 1 ine kaplayacak şekilde kırmızı et parçası çıktı terramycim ve bi tane göz damlası kullandım o kirmızı et geçti ancak gözünün çevresindeki tüyleri çok az ve fırsat buldukça gözünü kaşiyo napiyon.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlattığınız ciddi bir sorun görünüyor, buna uzaktan birşey söylemek doğru olmaz. Bir veterinere götürün bence.

      Sil
  8. Kuşlarımın çiftleşme döneminde sularına takviye yapmalı miyim?

    YanıtlaSil
  9. muhAbbet kuslarının suyuna sarımsak koyulurmu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. Sarımsak ve soğan, alyuvarların tahribatına ve sindirim sistemi sorunlarına yol açar. Muhabbet kuşlarına nelerin zararlı olabileceğini bu yazımızdan görebilirsiniz: http://www.kusmuhabbeti.com/2015/03/muhabbet-kuslar-neler-yer-neler.html

      Sil
  10. Merhaba benim kusum tek ayagini hep kaldiriyor B vitamini eksikligi dediler sizce neden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli o şekilde değilse arasıra tek ayağını kaldırması normal bir durum. kuşlar o şekilde ayaklarını dinlendirirler.

      Sil
  11. Ben yavru bir muhabbet kusu aldım çok halsiz ve ishal galiba limon dediler dün akşam 2 damla suyuna kattım bugün bal verecegim yarin elma sirkesi vereceğim bir sıkıntı olurmu yada ishal den kuşun ölümü söz konusu olabilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ishal muhabbet kuşları için ölümcül olabilecek bir hastalıktır. bünyeleri çok hassas olduğu için ishalden dolayı ölen çok kuş var maalesef. elma sirkesi parazitlerin temizlenmesine yardımcı olur aynı zamanda zayıflamalarına da neden olur. o açıdan ishalken elma sirkesi vermek pek tavsiye edilmez.

      Eczanelerde satılan Ercefuryl diye bir ilaç var, onu alıp ağzına 1-2 damla damlatabilirseniz o işe yarayabilir. bunun dışında suyuna 1-2 damla çay damlatabilirsiniz. yem olarak da sadece kanarya yemi (aspur) verin, yerse o da ishale iyi gelir.

      Sil
  12. merhabalar muhabbet kuşumun ayakları tutuyor ama tüneyemiyor.yemliğine gidemiyor kafes zeminine iniyor oradaki yemleri yiyiyor ve hep yanımıza gelip sıcak bir yer ararmışçasına sıcaga girip yatıyor.bundan 1 ay öncesine kadar çok güzeldi şen şakraktı şimdi kursagı şiş ayaklar tutmuyor 2 haftadır 1 kere öttügünü duymadım.kuşcuya söyledim astım dedi ilaç verdi 2 hafta boyunca hergün suyunu tazeleyip 11 damla ilacından kattım.Ama kuşum hiç iyi görünmüyor ne yapmam lazım kuşumu veterinere götürcek imkanımda yok bi çözüm yolu bulun bana çok teşekkürler şimdiden h.günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu uzaktan çözülecek bir sorun değil maalesef, veterinere gitmezseniz çok uzun ömürlü olmaz.

      Sil
    2. Merhaba bir sorum olucakdi.yardim edersenis sevinirim. Bi cut muhabbet kusum var. Opusuyorlar,disi kus erkeye yem yidirtiyor kusuyor yani ama ciftlesniyorlar yuvalik koydum yuvaliqa da girmiyorlar erkey kur yapiyor ama disi kus isteksiz qaliba.disinin de ceresi henuz kahverengi diyil ama gun boyu opusuyorlar bir birine kur yapiyorlar.ben onlari kizisdirmak icin bal vere bilirmiyim? Ve nasil vericem

      Sil
  13. merhaba bende erkek muhabbet kusu var ve sole bı sorunum var muhabbet kusumun cere rengi mavi rengten cıkıp farlı bi renge burunde elma sirkesi renginde diyim yaklasık 2 haftadır boyle tuylerınn bır parcasında cakmakla yakılmız gibi durum soz konusu bunlArın sebebi nedir kusum hastamı deıl mı bılen varmı ?

    YanıtlaSil
  14. Merhaba benim kuslar opusuyor ama ciftlesmiyor.ciftlesme doneminde kizisdirici ne vere bilirim bal versem olurmu ve nece damci katmaliyim suyuna? Birde disi kusum cok aktiv ama qrip insan gibi hapsiriyor sanki ne yapa bilirim karsisini almak icin?

    YanıtlaSil
  15. 1 erkek muhabbet kuşunun 2 dişi ile çiftleşmesi olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı kafeste olmaz. iki ayrı kafes olursa önce biriyle sonra diğeriyle çift yapabilirsiniz. ikisi de aynı dönemlerde yumurtlayabilir anlaşırlarsa. ama aynı kafeste olursa dişiler birbirine zarar verir

      Sil
  16. Merhaba 45gunluk yavru muhabbet kusu aldim garden mix markali da yem aldim fakat uzerinde yetiskinler icin komple yem yaziyor yavru kusa yedirmemin bir sakincasi olurmu. Birde avisol damlatma suspansiyonu aldim suyina damlatsam yavru oldugu icin kusa zarari olurmu damlatmam gerikorsa kac damla yeterli olur. Simdiden tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, yavru yemi alırsanız daha iyi olur. 45 günlük kuş henüz yavru sayılacağı için büyükler için olan yemin kabuğunu kırmakta zorlanabilirler. petshoplarda satılan quik yavru yemi gibi bir ürün alırsanız onların kabuğu kavrularak inceltildiği için daha kolay kırar ve daha iyi beslenmiş olurlar. 1 ay bunu yedikten sonra büyükler için olanı da verebilirsiniz. vitaminin zararı olmaz, küçük suluğa 3-4 damla damlatmanız yeterli olur. suyunu değiştirince bir kere sade su verin, diğerinde vitamin katın. en faydalı o şekilde olur.

      Sil
  17. merhaba disi muhabbet kusunun cersi kahverengi olmadan yumurtaya bilirmi? benim disi muhabbet kusumun ceresi kahverengi diyil ama son iki gundu yuvaliqa ilgisi artib ara bir icine de giriyor.sizce ne zaman yumurtlar? yardim ederseniz sevinirim tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yuvalığa olan ilgisinin artması çok iyi bi haber fakat yumurtlamak için ceresinin renginin değişmesi gerekiyor. ancak kızgınlığa girerse yumurta verir. Kızgınlığa girmesi içinde haftada 1-2 kez yumurta maması hazırlayıp kuşunuza vermeniz gerekiyor. onun haricinde petshoplarda bulunan kızıştırıcı yemlerde var ama katkımaddesi kullandıkları için kuşa zararlı olabilir pek tavsiye etmiyorum iyi günler dilerim :))

      Sil
  18. Merhabalar benim muhabbet kusum 2 aylik yavru yeminden ve suyundan baska bise vermem gerekirmi.Vitamin dediginiz seylerden vermek zorundamiyim.Tesekkur ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vitamin her yaştaki kuş için gerekli. sadece yem onların tüm ihtiyaçlarını karşılamaz, gelişimleri için suyuna birkaç damla vitamin katmanız gerekir. ayrıca kafese kuş kumu ve mürekkep balığı kemiği koymanız lazım. sadece yem verirseniz karnı doyar ama yeterli beslenemez.

      Sil
  19. Abi ben 30 damla koydum ne olacak şimdi yawwweww ölme tehlikesi varmı? Marka:avilin üstünde yazıyordu cevap lütfen ne yapcammm

    YanıtlaSil
  20. Merhaba. Jumbo yavrularım var. Ama uzun kuyruk ve uzun kanat tüyleri çıkmıyor nedeni hakkında bilgilendirebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba. Jumbo yavrularım var. Ama uzun kuyruk ve uzun kanat tüyleri çıkmıyor nedeni hakkında bilgilendirebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tüy hastalığı olabilir, yeterince güneş almıyor olabilir ya da yeterli vitamin/gıda desteği vermiyor olabilirsiniz görmeden bir şey söylemek zor.

      Sil
  22. Kusum kanadini acip ayagini kaldiriyor neden olabilir

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar benim yavru kuşum var ilk zaman sağ ayağını basamiyordu halsizlik vardı ucmakta filan zorluk çekiyordu şimdi iyice yorgun düştü Sol ayağına dayana dayana oda yoruldu tunek de filan duramıyor .. ilk gozlemledigimde veteriner é gittim vitamin verdi dediklerini yaptım kötüye gitti aspirin yedir dedi ufak bi parça onu yaptim hala ayni değişmedi ne yapmam lazım acil cevap verirseniz ...

    YanıtlaSil
  24. Benim bir cift muhabbet kusum var 1 yumurtasi varken yerini degistirmek zorunda kaldim sonra 2 tane daha yumurta yapti toplamda 3 yumurtasi oldu ama yumurtaya yatmadi 3 gun sonrada yumurtanin iki tanesini kirdi sonra ciftlesmeyi ve yumurta yapmayi birakti. Tekrar ciftlesip yumurta yapmasi icin ne vermeliyim ya da ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  25. merhabalar bwnim kuşum uzun süredir aralıksız inliyor vik vik gibi sesler çkartıyor. alt tarafında sertlik var gibi acaba yumurtlayamıyor mu yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  26. merhabalar kuşa nasıl bal vereceyim

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar kuşum sitres olmuş geçmesi için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  28. Merhabalar kuşum sitres olmuş ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  29. Kuşum ucamiyo ve kuyruğu yok bazilari tüy hastalığı olabilir dedi ne kullanmaliyim vitamin olarak

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar yavru bir kuş aldım kuş ishal,zayıf.tüy kabartıyor dışkısı yeşil ama kuş yem yiyor oynuyor üşüme yok sizce kuşun kesi problemi ne ne yapmam lazım

    YanıtlaSil
  31. Benim kuşumun ayağı incildi ben krem sürDüm ama krem insanlar için 14 yaş üstüymüş kuşumda aylık birşey olurmu kuşa

    YanıtlaSil
  32. Benim kusum balığın suyunu içti birşey olurmu

    YanıtlaSil
  33. Merhaba ben bundan 2 gün önce yavru 1 aylık bir muhabbet kuşu aldım eve getirdiğimde çok sessiz ve halsizdi kafesin zemininde hareketsiz duruyordu. Ona tv pencere kapıdan uzak yer belirleyip koydum. Çoğu zaman gidip konuştum ama hiç ötmediği için internetten luş sedi açmak istedim. Ve öyle etrafta sanki kuş arar gibi baktıgını gördüm hızlı hareket edip oda ötmeye başladı. Kuşumun ötmesi için bu sesleri dinletmem doğrumudur ? Ve de kuşum yine çoğu zaman halsiz hareketsiz tüylerini kabartıyor gözlerini yavaş yavaş kapatıyor açıyor ve de esner gibi ağzını açıyor kapatıyor. Vede çok kaşınıyor tüyleri dökülüyor. Kuşum hasta olabilir mi ? Onun halsizliğini gidermek için ne yapabilirim? Ve de bugün kafesini açtım odaya saldım hep duvarlara çarptı ve yere konup koltukların altına gitti. Ne yapmam gerekiyor ?

    YanıtlaSil
  34. Merhaba tbmm muhabbet kuşkum ayağının üstüne basamıyor ne yapmam lzm

    YanıtlaSil
  35. Merhaba benim muhabbet kusumun ayakların de ve burnunun kenarlarında da mantar zannediyorum buna ne gibi bir müdahale edebilirim ne tür bir ilaç veya krem kullana bilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pet shopcudan bir ilaçla krem kullandım kuşum ilesti mantax diye bi ilacti

      Sil
  36. Bu doğal vitaminler kuşa kotu bir etki etmiyor değilmiş teşekkürler

    YanıtlaSil
  37. merhaba. yaklşık 1,5 yaşında kuşum var bir yıldır bizde. çok güzel konuşuyordu bazen susturamıyorduk. sonra gözünde şişme oldu göz çevresindeki tüyler döküldü. kuşçu mantar ilacı verdi. ama gittikçe kötüleşti. sonra veterinere götürdük. vitamin verdi çok yaşamaz dedi. artık uçarken konacağı yeri bile tutturamıyordu. bir hafta kadar sadece vitamin verdik zorla.sonra düzeldi. hastalığının üstünden bir ay geçti ama yeni yeni ses çıkarmaya başladı hala konuşmuyor. yanına eş almayı düşünüyoruz. konuşması için yapılacak birşey var mı. teşekkürler

    YanıtlaSil
  38. bizim kuşta kakasını yiyor ne yapmam lazım kafesi ızgaralı yinede yapıyor

    YanıtlaSil
  39. Nekton s ile nekton e aynı anda suya karıştıra biliyoruz dimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İster suya ister mamaya karıştırabilirsiniz. Aynı anda karıştırabilirsiniz, o konuda sıkıntı yok ancak günlük değiştirin. 24 saatten fazla beklemesin.

      Sil
  40. Ustam bende bir çift muhabbet kuşu var.Dişi olanı sürekli tüy döküyor bu avisol b yi suyuna damlatiyorum ama su içmiyor ağzına bi damla damlatsam sorun olur mu.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba ben yeni yavru kus aldım kus biraz sisman gibi ve ishal galiba ne yapabilirim lutfen cabuk cevap verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  42. Merhaba...muhabbet kusum esler..fakat haftada bir yumurtluyorlar...

    YanıtlaSil
  43. Disi muhabbet kusum haftada bir yumurtluyor...tesekkur

    YanıtlaSil
  44. şeker ve şekerli besinler kuşlar için zararlıdır bir kaç damla balı suya koyunca zararlı olmuyor mu?

    YanıtlaSil
  45. merhabalar muhabbet kuşum uzunzamandır sürekli üşüyor(normal oda sıcaklığında bile)kuşçuya sorduğumda tüy dökememe sorunu olduğunu söyledi herhangi bir ilaç vermedi kuşumun düzelmesi için ne yapabilirim yardımınız için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  46. İyi günler kuşum aşırı tüy dükmeye başladı ve kuyruğunu sürekli koparıyor sürekli ilgide gösteriyoruz kafesi kapalı bırakmıyoruz gün içerisinde dün eşim veterinere götürmüş çinko eksikliği karaciğerinden rahatsızlık göstermeye başlamış kursağı düşer falan gibi bişeyler demiş ecotonic plus önermiş ilaçcın fiyatı pahalı geldi (50 tl) başka biryere götürecek sizin öneriniz varmıdır ilaç hakkında şimdiden teşekürler.

    YanıtlaSil
  47. Kuşun suyuna sirkeyle limonu ayni anda koysak bisey olurmu

    YanıtlaSil
  48. Merhaba 3 aylık muhabbet kuşum var. Kafasının üstünden tel gibi BeyaZ birşey çıktı. Yeni tüy çıkartıyormuş. Kuşu aldığım yer avilin vitamin verdi. Günlük kullanmalısın diye fazla kullanmadım. Dün kanadından tüy kopmuş kanamış uçamıyor ve ishal oldu. Aşırı kaşınıyordu zaten ne yapayım avilin vitamin Yeterli olur mu yoksa ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  49. Merhaba. 2 gün önce yavru erkek kuş aldım. Kuşum da ishal ve halsizlik var sürekli uyuyor yemini yiyor onda sıkıntı yok. Bugün ishal ilacı aldım adı Avidiare. 2.5 ml suyuna kattım suya sarılık verdi birde ilaç kokuyor. Bu yüzden kuş sudan içmiyor. Bende şırıngayla ağzına zorla 1-2 damla damlattım. Böyle mi yapayım ve günde kaç kez vereyim ilaçlı suyu ağzına. Zaten ilaçlı suyu her gün değiştirmem gerekiyormuş. Zorla vermezsem su dökülecek içmeden. Lütfen bu konuda fikir verebilir misiniz? Kuşumun iyileşmesini istiyorum yavru birde :(

    YanıtlaSil
  50. Benim muhabbet kuşum 2.5 haftadır inliyo akciğer enfeksiyonu dediler yada astım olmuş dediler 2 veterinere gittim birinin verdiği işe yaramadı ismi panteremissin başka bi veterinere gittim oda baytril vermiş ağzına günde 1 damla vermemi söyledi faydası olucak mı bilmiyorum başka öneriniz olur mu ve her gün limon suyu koymamın zararı olur mu

    YanıtlaSil
  51. Merhaba. Kuşum sürekli kabarıyor, önceden sürekli konuşurdu şimdi ötmüyor bile. Yemesinde veya kakasında bir değişiklik yok fakat mutsuz ve sürekli uykulu duruyor. Lütfen yardım edin ne yapmamız veya ne kullanmamız lazın

    YanıtlaSil
  52. Merhaba. Kuşum sürekli kabarıyor ve uyuyor. Önceden hiç susmazdı sürekli konuşurdu şimdi ötmüyor bile. Gün içinde hep uykulu ve kabarık. Lütfen yardım edin ne yapmamız veya ne kullanmamız lazım

    YanıtlaSil
  53. Merhaba 25 gün önce yavru muhabbet kuşu aldım uçmasını sağlıyck uzun kanatları çıkmıyor kuyruğuda yok çıksa bile zayıf az bşy çıkıyor kopçak gibi yavru diye bi hastalığı olduğunu sanmadım ama normalde uzaması lağzımdı tüy hastalığı olabilir nasıl vittamin takviyesi yapmam gerekiyo yada başka bir yol izlesem
    ?

    YanıtlaSil
  54. Merhaba 25 gün önce yavru muhabbet kuşu aldım uçmasını sağlıyck uzun kanatları çıkmıyor kuyruğuda yok çıksa bile zayıf az bşy çıkıyor kopçak gibi yavru diye bi hastalığı olduğunu sanmadım ama normalde uzaması lağzımdı tüy hastalığı olabilir nasıl vittamin takviyesi yapmam gerekiyo yada başka bir yol izlesem
    ?

    YanıtlaSil
  55. Selam benim dişi kuşum yavrunun tüylerini yoluyor sebebi kalsiyum ver düzelir dediler bende fosfo kalsiyum aldım 1.5 lt suya yada küçük yada büyük suluga ne kadar koymalıyım teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  56. Merhabalar benim yavru kuş şuan için gözlerini açamıyor ve bazen gün boyu yem yemiyor akşam başlıyor yemeye neden

    YanıtlaSil
  57. Merhabalar benim muhabbet kuşum 9 aylık ve ben yanına çift aldım anlasamiyolardi belki ilerde anlaşırlar diye 3 ay boyunca kafesden maalsef cikarmadim
    Gözlemlediğim kararıylada çiftini sattım
    Kuşum erkek artık uçamıyo basında beyaz beyaz şeyler var herhangi gibi bi vitamin kullanmıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim 😔😔

    YanıtlaSil
  58. iki adet jumbo kusum es almiyo napilir

    YanıtlaSil
  59. Merhaba bir sorum olacak cevaplarsanız çok sevinirim.Yavru erkek muhabbet kuşu aldık.sürekli kaşınıyor ve aşırı derecede tüy döküyor daha doğrusu tüylerini gagasıyla yoluyor bazı bölgelerde açılma söz konusu.bunun sebebi ne olabilir ve nasıl çözebilirim çok üzülüyorum lütfen yardımcı olun ��

    YanıtlaSil