Home » , , , , , » Muhabbet kuşları ve Forpus papağanlarının beslenmesi ve bakımı

Muhabbet kuşları ve Forpus papağanlarının beslenmesi ve bakımı

Gönderen: Çetin Kuzu @ 1 Ocak 2015 Perşembe

          Muhabbet kuşlarının beslenmesi ve bakımı için gerekli olan ana yemleri, takviye ürünleri ve vitaminleri bu sayfalardada maddeler halinde inceleyeceğiz. Bildiklerimizi paylaşarak sizlere elimizden geldiğince detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Siz de bu bilgiler ışığında hareket ederseniz, kuşlarınız daha sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar. Unutmayın, bilgi paylaştıkça güzeldir.

Muhabbet Kuşlarının Ana Yemleri

         Muhabbet kuşları ağırlıklı olarak çeşitli tohumlarla beslenir. Bir muhabbet kuşu, günde ortalama 10 gr yem tüketir. Bu rakam, kuşun ırkına ve yaşına göre değişiklik gösterir, kuluçka ve yavrulama dönemlerinde artabilir. Tohumlar, muhabbet kuşlarının temel besin kaynağıdır. Yağlı tohumlar ve unlu tohumlar olarak iki kategoride sınıflandırılırlar. Her iki tip tohumun yapısında karbonhidrat, lipit ve az miktarda protein bulunur. Muhabbet kuşlarının beslenme ihtiyacını karşılayabilmeleri için gerekli yem, pet shop, market vb. yerlerde hazır olarak satılmaktadır. MyYem, Quik, Gold Wings, Mavi Boncuk, Bonnie gibi markalı ürünleri kullanabileceğiniz gibi markasız olarak paketlenmiş açık ürünleri de kullanabilirsiniz. Açık ürünler daha ekonomik olmakla birlikte güvendiğiniz bir yerden almıyorsanız beraberinde risk de getireceği için bizim tavsiyemiz bakanlık onaylı kapalı ürünleri tercih etmeniz yönünde.

         Bahsettiğimiz paketli muhabbet kuşu yemlerinin içinde karışık olarak sarı darı, beyaz darı, kırmızı darı, aspur (kanarya yemi) ve nijer tohumu mevcuttur. Bunlar kuşun günlük yem ihtiyacını karşılamaktadır.

         Bu şekilde hazır karışım kullanabileceğiniz gibi bunları ayrı paketler halinde alıp kendiniz de karıştırabilirsiniz. Genelde pet shoplarda satılan paketlerde pahalı olduğu için aspur (kanarya yemi) az miktarda bulunur. Karışımı kendiniz yapacaksanız; pet shoptan birkaç paket sade darı ve aspur alıp ikisini karıştırarak daha kaliteli bir karışım elde edebilirsiniz. Bu karışımı, aspur'un yemdekioranı %50'yi geçmeyecek şekilde istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu karışıma az miktarda yulaf da ekleyebilirsiniz.

         Yulaf muhabbet kuşlarının çok sevdiği bir besindir ancak fazla tüketilmesi halinde yağlanmaya neden olacağı için az miktarda tüketilmesi gerekir. Aynı şekilde fazla tüketildiğinde kuşun tüylerinin sertleşmesine de neden olur. Yulaf, kuşlar için faydalı olmakla birlikte %6.5 yağ oranı ile ham yağ oranı en yüksek olan tahıllardan birisidir. Yulafın ana yemin içindeki oranı %10'dan fazla olmamalıdır. Karışımı kendiniz yapacaksanız buna dikkat etmelisiniz. Yulaf, zayıf düşen ya da hasta olan kuşların kısa sürede kendini toparlaması için geçici olarak sade bir şekilde verilebilir.

Yemlerin Özellikleri ve Besin Değerleri

Ak Darı: %10 protein, %72 karbonhidrat, %2,5 Yağ, %2,5 Selüloz içerir. Kolay sindirilebilir ve sağlıklı bir tohumdur. Muhabbet kuşlarının en çok tükettiği tohumlardan biridir.

Sarı Darı: %10 protein, %74 karbonhidrat, %2 Yağ, %2 Selüloz içerir. Ak darıdan sonra en çok tüketilen darı türüdür. Fakat diğer darı türlerine göre içeriğindeki maddeler kuşların vücutları tarafından daha az özümlenir.

Kızıl Darı: Çok küçük tanelidir. Doğal olarak bahçelerde ve çimenlik alanlarda yetişir. Muhabbet kuşları tarafından yemiş olarak çok sevilir.

Siyah Darı: %10 protein, %70 karbonhidrat, %4 Selüloz ,%2 Yağ içerir. Ak darı ile aynı özellikleri taşır ancak kabuk yapısı biraz daha sert olduğundan kuşlar için ikinci planda yer alır.

Aspur: %15.1 protein, %56 karbonhidrat, %6.1 Yağ, %4 Selüloz, 0,05 kalsiyum, %0,55 fosfor. Genellikle kanarya yemi veya sade yem olarak bilinir. Bu tohum kabuğu kolay soyulduğu için kuşlar tarafından çok sevilir. Muhabbet kuşlarının yem karışımında %50'ye kadar kullanılabilir.

Yulaf: %13.9 protein, %64 karbonhidrat, %10 Selüloz, %6.5 yağ, 0,08 kalsiyum, %0,34 fosfor. İçi sarı, kabuğu beyaz, uzun biçimli ve iri taneli bir tahıldır. Tüm tohumlar içerisinde mineral oranı en yüksek tohumdur. Ayrıca tüy dökme dönemlerinde muhabbet kuşları için önem taşır. Eğer fazla verilirse kuşlarda yağlanmaya neden olabileceği gibi tüylerinin sertleşmesine ve erken tüy dökümüne sebep olabilir. Az miktarlarda verilmelidir. Yazın kuşlar üzerinde serinletici bir etkisi vardır.

Nijer Tohumu: %20.7 protein, %13 karbonhidrat, %42.2 yağ, 0,43 kalsiyum, %0,65 fosfor. Yağlı ve kuvvetli bir tohumdur, kızıştırıcı özelliği vardır. Afrika'da yetiştirilir, kuşa çok az miktarlarda verilmelidir. Fazla verilirse kuşu çok çabuk yağlandırır ve zamansız kızışmasına sebebiyet verir.

Keten Tohumu: %24 protein, %22 karbonhidrat, %10 Selüloz, %31 yağ, 0,23 kalsiyum, %0,66 fosfor. Kahverengi, sert kabuklu, uzun biçimli yağlı bir tohum türüdür. Eski zamanlardan beri lif ve yağ bitkisi olarak yetiştirilir. Görüldüğü gibi protein düzeyi oldukça yüksektir. Tohum içeriği sayesinde doğal bir müslidir. İçeriğindeki mukus sayesinde iç organların korunmasını ve tüylerinin parlak olmasını sağlar. Genellikle kafes kuşlarında keten tohumu tüketimi düşük düzeydedir. Yaz aylarında, keten fazla verildiğinde kuşun aşırı şişmanlamasına ya da erken eşe gelmesine neden olur.

Ayçekirdeği: %19 protein, %20 karbonhidrat, %10 Selüloz, %40 yağ. Ayçekirdeği yüksek oranda yağ içerir ve muhabbet kuşları için gerçek bir besin kaynağıdır. Ayrıca, birçok önemli amino asit, mineral ve vitamine sahiptir. Fakat bu ayçekirdeğini, yediğiniz tuzlu çekirdeklerle karıştırmamak gerekir. Muhabbet kuşlarına vereceğiniz ayçekirdeklerini, özel olarak üretilen yem markalarında bulabilirsiniz. Muhabbet kuşları bunları zorlanmadan kolayca kırarak yiyebilirler. Yağ oranı yüksek olduğu için fazla tüketilmemelidir. Aksi halde muhabbet kuşunuzun şişmanlamasına neden olur.

Dal Darı: %15 protein, %67 karbonhidrat, %3,5 Yağ, %1,5 Selüloz içerir. Tohum taneleri diğer darı türlerine göre daha küçüktür. Yavru muhabbet kuşlarına yem kırmayı öğretmek için verilir. Yetişkinlerin de tüketmesinde fayda vardır. Haftada en fazla 1 tane verilmelidir. Yenmesi kolay olduğu için fazla verilmesi durumunda kuşunuz tembelliğe alışır ve diğer yemleri yemek istemez. Fazla verilmesi ayrıca şişmanlamasına neden olur.

Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi ve Bakımı ile ilgili yazılar.
PAYLAŞ

Yazar: Çetin Kuzu

2 yorum :