Home » , » Forpus Papağanı Renk Mutasyonları

Forpus Papağanı Renk Mutasyonları

Gönderen: Canan Öğretmen @ 18 Şubat 2018 Pazar

          Eğer Forpus papağanı üretiyorsanız, renk mutasyonları ile ilgili büyük bir heyecan yaşarsınız. Yuva kutusuna bakmanın ve hiç kimsenin yetiştirmediği yeni bir rengi üretmenin heyecanını tanımlamak da zordur. Küçüçük boyutlarıyla üretenleri ve alıcıları cezbeden forpusların renk mutasyonlarını inceleyelim:


GREEN (Doğal Yeşil)

          Genetik bir mutasyon ile oluşmaz. Doğada özgür yaşayan Forpus papağanları böyle doğal yeşil renktedir. Canlı yeşil bir maskeleri vardır.


BLUE (Mavi)

          Mavi mutasyon 1980'li yılların sonunda Belçika'da Coppieters tarafından yetiştirildi. Farklı tonlar alabilen mavi bir renktir. Gök mavisi maskeleri vardır. Erkeklerde kanat, sırt ve göz çevresinde daha yoğun bir mavi (kobalt) renk vardır. En yaygın ve aynı zamanda en güzel mutasyonlardan biridir. Yeşil atadan gelen sarı pigmentinin azaltılmasıyla oluşur. Çekiniktir


GREEN GRAY (Yeşil Gri )

          Kanatlar ve gövdede grilik vardır. Bazı kaynaklarda "Gri Kanat" olarak da geçmektedir. Gri-Yeşil mutasyonu orijinal Yeşil gibidir ancak daha gri bir görünümdedir. Erkeklerinde gövdeden kanatlara doğru, pastel gölgelerden yumuşak bir yeşile geçiş vardır. Dişilerde ise gövde daha net ve yoğun bir şekilde sarıya çalar. Bazen Dark Factor mutasyonla karıştırılır.


BLUE GREY (Mavi Gri )

          Kanatlar ve gövdede grilik vardır. Bazı kaynaklarda "Gri Kanat" olarak da geçmektedir. Gri-Mavi mutasyon orijinal Mavi gibidir ancak daha gri tonludur. Erkeklerinde gövdeden kanatlara doğru, pastel gölgelerden yumuşak bir maviye geçiş vardır. Dişileride yalnızca kanatlarda değil gövde de yumuşak geçişli gri tonları mevcuttur. Bazen Dark Factor mutasyonla karıştırılır.


CINNAMON GREEN (Tarçıni Yeşil)

          2015 yılında Hollanda'da yetiştirilmiş bir mutasyondur. Kanatları tarçın rengi/açık kahverengidir. Genellikle Faded (Soluk) mutasyon ile karıştırılır. Cinsiyete bağlı çekiniktir.


CINNAMON BLUE (Tarçıni Mavi)

          2015 yılında Hollanda'da yetiştirilmiş bir mutasyondur. Kanatları tarçın rengi/açık kahverengidir. Genellikle Faded (Soluk) mutasyon ile karıştırılır. Cinsiyete bağlı çekiniktir.


MISTY GREEN (Dumanlı Yeşil / Sis Yeşili)

          2000'li yıllardan önce hiç kimse bu mutasyonu duymamıştı. 2010'dan sonra ilk kez Hollanda'da yetiştirildi. Başlarda Pale Green (Soluk Yeşil) olarak adlandırılıyordu. Daha sonra Misty uluslararası bir isim haline geldi. Ayırt etmesi zor olan bu mutasyon, ağartılmış yeşil renkleri ile anlaşılabilir.


MISTY BLUE (Dumanlı Mavi / Sis Mavisi)

          2000'li yıllardan önce hiç kimse bu mutasyonu geri duymamıştı. 2010'dan sonra ilk kez Hollanda'da yetiştirildi. Başlarda Pale Blue (Soluk Mavi) olarak adlandırılıyordu. Daha sonra Misty uluslararası bir isim haline geldi. Ayırt etmesi zor olan bu mutasyon, ağartılmış mavi renkleri ile anlaşılabilir. Mavi çok daha aydınlıktır.


AMERICAN YELLOW (Amerikan Sarı)

          Forpus papağanlarının bilinen en güzel mutasyonu diyebiliriz. İlk kez 1989'da ABD'de Michigan'lı Dr. Rainer Erhart tarafından üretilmiştir. Bu kuşlar limon sarısı ve siyah gözlüdürler. Koyu sarı maskelidirler. Sırt ve kanatları açık sarıdır. Amerikan Sarı Forpus papağanı erkeklerinin göz çevresinde/kanatlarında/sırtlarında soluk mavi bir iz olurken dişilerde beyaz bir iz bulunur.


AMERICAN WHITE (Amerikan Beyaz)

          Çok soluk mavi renktedirler. İlk kez 1989'da ABD'de Michigan'lı Dr. Rainer Erhart tarafından üretilmiştir. Amerikan Beyaz Forpus papağanı erkeklerinin göz çevrelerinde ve kanatlarında dişiye göre göze çarpan bir mavi işaretleri vardır.



MARBLED GREEN (Mermerli / Ebruli Yeşil)

          Pastel Yeşil olarak da bilinirler. Sırt ve kanatlarından aşağıya doğru Lacewing (Dantel Kanat) etkisi görülen yeşil/sarı bir mutasyondur.


MARBLED BLUE (Mermerli / Ebruli Mavi)

          Pastel Mavi olarak da bilinirler. Sırt ve kanatlarından aşağıya doğru Lacewing (Dantel Kanat) etkisi görülen mavi/beyaz bir mutasyondur.


FADED GREEN (Soluk Yeşil)

          Genellikle Cinnamon ile karıştırılır. Faded mutasyonunda kanatlar soluktur. Cinnamonda ise tarçın rengi/açık kahverengidir. Cinsiyete bağlı çekiniktir.


FADED BLUE (Soluk Mavi)

          Genellikle Cinnamon ile karıştırılır. Faded mutasyonunda kanatlar soluktur. Cinnamonda ise tarçın rengi/açık kahverengidir. Cinsiyete bağlı çekiniktir.


FALLOW GREEN (Deve Tüyü Yeşil)

          Kırmızı gözlü yeşil forpus papağanlarıdır. Sarı maskeleri vardır. Bu özellikleri ile Faded ve Cinnamon mutasyonundan ayrılır. Erkeklerin gözlerinden boyunlarına koyu maviden griye çalan göz çizgileri vardır. Dişilerde bu ya yoktur ya da belirgin değildir.


FALLOW BLUE (Deve Tüyü Mavi)

          Kırmızı gözlü  mavi forpus papağanlarıdır. Beyaz yanakları ve açık mavi maskeleri vardır. Bu özellikleri ile Faded ve Cinnamon mutasyonundan ayrılır. Erkeklerin gözlerinden boyunlarına koyu maviden griye çalan göz çizgileri vardır. Dişilerde bu ya yoktur ya da belirgin değildir.


LUTINO

          Parlak sarı ve kırmızı gözlüdürler. Erkeklerin kanadında, sırtında veya gözlerinin etrafında soluk beyaz renk tüyler bulunur. Dişilerde bu beyaz tüyler yoktur. Vücutları tamamen sarı tüylerle kaplıdır. Çekiniktir.


ALBINO

          Tamamen beyaz ve kırmızı gözlüdürler. Görsel olarak cinsiyet tahmini yapılamayan tek mutasyondur. Erkeklerin Lutino'da olduğu gibi cinsiyet belirten işaretleri siyah bir ışık altında görülebilir ama cinsiyeti ayırt etmenin kesin yolu DNA testidir. Mavi ve Lutino'nun kombinasyonudur. Çekiniktir.


PIED GREEN (Benekli Yeşil)

          Yeşil Pied dağınık sarı tüyleri olan yeşil bir kuştur. Vücudun bazı bölgelerinde sarı benekler vardır. Erkekler mavi cinsiyet izlerine sahiptir.


PIED BLUE (Benekli Mavi)

          Mavi Pied dağınık sarı/beyaz tüyleri olan mavi bir kuştur. Vücudun bazı bölgelerinde sarı veya beyaz benekler vardır. Erkekler mavi cinsiyet izlerine sahiptir. Son zamanlarda en çok dikkat çeken mutasyonlardandır.


COBALT (Kobalt / Çini Mavisi)

          Cobalt, tek faktörü olan bir mavi renktir. Kobalt, orijinal maviden çok koyu bir laciverttir ve cinsiyet ayrımı orijinal mavi mutasyonda olduğu gibidir. Henüz kanıtlanmamış olsa da Kobalt, ilk baskın mutasyon olabilir.



MAUVE

          Mauve, koyu mavi görünümünü veren iki faktörü olan bir mavi renktir. Ancak Mauve'da cinsiyet ayrımı zordur. Mauve erkeklerindeki kanat işareti neredeyse siyahtır.

Kaynaklar : www.forpussenclub.nl -- www.forpus.it -- www.shadypines.com -- www.parrotletsuk.com
PAYLAŞ

Yazar: Canan Öğretmen

1 yorum :