Home » , , , » Forpus Papağanı Genel Özellikleri ve Bakımı

Forpus Papağanı Genel Özellikleri ve Bakımı

Gönderen: Çetin Kuzu @ 22 Aralık 2015 Salı

Forpus Papağanı, ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan oldukça sevimli ve oyuncu bir papağan türüdür. Güney Amerika'da Peru, Ekvator ve Meksika bölgesinde yaşayan Forpuslar, zamanla evcilleştirilerek başta Amerika ve Avrupa olmak üzere tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Forpus, 7 alt türe sahip ve bunların içinde en bilinen türü Pacific Parrotlet. Ülkemizde de hızla popüler olan bu tür, Pasifik papağancığı ve Kutsal papağancık adlarıyla da biliniyor.

Genel Özellikleri

Genel görünümü bakımından Sevda/Cennet Papağanları ile benzeşen ancak onlara göre daha az gürültücü olan Forpuslar, evde beslemek için daha ideal bir türdür. Boyut olarak da Sevda papağanlarından daha küçüktür. Oldukça zeki ve meraklı olan Forpus papağanları, iyi bir taklit yeteneğine sahiptir. Konuşma yetenekleri çok fazla değildir ancak iyi konuşan örneklerine de rastlanmıştır. Küçük boyutları ve sevimli yapıları ile insanların ilgisini fazlaca çeken bu kuş türleri, enerjik ve oyuncu yapılarıyla tanınmaktadır. Diğer kuş türleriyle iyi anlaşamazlar. Uzun süre yalnız kalmak onları strese sokabileceği için çift olarak beslenmesi daha uygundur. Çok dayanıklı ve kolay kolay hasta olmayan bir yapıya sahiptirler.

Fiziksel Özellikleri

Ortalama 15-20 yıl arası yaşayan Forpus papağanlarının uzunlukları 10-14 cm, ağırlıkları 25-35 gr civarındadır. Mutasyonlar hariç renkleri mavi ve yeşil tonlarında olur. Erkeklerinin kanat çizgilerinde ve gözlerinin etrafında canlı mavi renkte çizgi bulunur. Bu çizgi dişilerde ya mat olur ya da hiç olmaz. Cinsiyet ayrımı bu şekilde yapılabilir. Albino, Lutino gibi mutasyon türlerde cinsiyet ayrımı gözle yapılamaz, sadece DNA testiyle kesin sonuç alınabilir ancak gözlem ve çiftler arasında deneme yanılma yöntemiyle de anlayabilirsiniz.

Beslenme ve Bakım 

Forpus Papağanı, tıpkı sevda papağanları gibi tohumlar ve küçük çekirdekler ile beslenir. Küçük papağanlar için hazırlanmış paraket yemleri onlar için idealdir. Kenevir tohumu, dal darıçekirdek, aspur (sade yem/kanarya yemi)yulaf severek tükettikleri yemlerdir. Bunların dışında elma, armutportakal, kivi gibi meyveler, havuç, kırmızı pancar, maydanoz sapı, haşlanmış mısır ve evde hazırladığınız mamalar vererek farklı besinlerle daha sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Oyuncu ve meraklı yapıları nedeniyle kafeslerinin geniş olması ve içinde farklı oyuncaklar olması tavsiye edilir. Çiğnemeyi çok severler ve kafeslerinde çiğneyebilecekleri ağaç dalları olması, hem gagalarının sağlığı açısından hem de kuşların stres atmaları açısından faydalı olur. Küçük boyutta olmalarına rağmen gagaları çok kuvvetlidir. İlgiyi ve oyuncukları seven bir tür oldukları için onlara oyun parkurları hazırlayıp ilgilenirseniz ne kadar yetenekli olduklarını görebilirsiniz.

Çiftleşme ve Üretim

Forpus papağanlarında kuluçka süresi; 18-21 gün arası sürmektedir. Bir seferde ortalama 5-6 yumurta yaparlar ancak bu rakamın 8-9'a kadar çıktığı görülmüştür. Yavrular yaklaşık 30-32 günlükken yuvadan çıkabilirler ancak yeme düşmeleri daha geç olabilir. Bu yüzden emin olmadan yavrular annelerinden ayrılmamalıdır, bu süre 40-42 günü bulabilir. Yuvadan çıktıktan sonraki ilk birkaç haftada eğitilmeleri ve ele alışmaları çok daha kolay olur.

 
Alt Türleri

Forpus papağanlarının bilinen 7 alt türü vardır; Pacific Parrotlet, Mexican Parrotlet, Green-Rumped Parrotlet, Blue-Winged Parrotlet, Spectacled Parrotlet, Dusky-Billed Parrotlet, Yellow-Faced Parrotlet. Alt türlere ait fotoğrafları ve renk mutasyonlarını aşağıda görebilirsiniz.

Pacific parrotlet
(Pasifik papağancığı, Kutsal papağancık, Celestial parrotlet, Lesson's parrotlet, Forpus Coelestis)
En popüler Forpus türüdür, ülkemizdeki Forpus'ların tamamına yakını bu türdendir.

RENK MUTASYONLARI


Green-rumped parrotlet
(Yeşil arkalı parrotlet, Forpus passerinus)

Blue-winged parrotlet
(Mavi kanatlı parrotlet, Turquoise-rumped parrotlet, Forpus xanthopterygius)


Spectacled parrotlet
(Gözlüklü parrotlet, Forpus conspicillatus)


Dusky-billed parrotlet
(Koyu gagalı parrotlet, Sclater's parrotlet, Forpus modestus)


Yellow-faced parrotlet
(Sarı yüzlü parrotlet, Forpus xanthops)


Mexican parrotlet
(Forpus cyanopygius)
Forpus ailesinin sadece Meksika'nın batısında yaşayan, az bilinen bir türüdür.


PAYLAŞ

Yazar: Çetin Kuzu

10 yorum :

  1. Tebrik ederim güzel çalışma olmuş, dip not olarak da şunu eklersek güzel bir vefa örneği sergilemiş oluruz;
    Bu kuşları yani bu güzel forpusları Türkiye'ye ilk getiren Alpay Bilir'e ve onu bu kuşları getirmesi konusunda acayip gaza getiren ve ülkemizde ilk forpus yavrusunu alan Kemal Soylu'ya *yani bana :)* teşekkürü borç biliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünceleriniz için teşekkürler ama Türkiye'ye ilk kimin getirdiği çok da önemli bir detay değil bence. Siz getirmeseydiniz başkası getirecekti, bu kadar abartmaya gerek yok :) Asıl bizim şu an yaptığımız forpus üreticileri için bir amme hizmeti. Emek harcayıp forpusların tanıtımını reklamını yapıyoruz. Üreticilerin bize teşekkür etmesi gerek :)

      Sil
    2. Fiyat lari ne acaba bu kuşların

      Sil
  2. Nerden bulabiliriz Bu guzel kuslari?

    YanıtlaSil
  3. Nereden bulabiliriz Bu guzel kuslari acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 539 2789169 bu numaradan iletişime gecebilirsiniz

      Sil
  4. https://www.facebook.com/groups/357442504430512/

    YanıtlaSil
  5. Çetin Kuzu sen amme hizmeti yapiyorsun iyi guzelde uslubuna dikkat et, bu kuslari kimin getirdigi onemli olmasa suan bu blog da olmazdi. Biz getirmesek kimsenin de getirecegi yoktu. Abartma filanda yok ortada sadece dip not koysaydiniz iyi olurdu dedim. Ayrica biz reklamini yeterince yapiyoruz yanlislarla dolu yazilarinizla insanlarin kafasini karistiriyorsunuz hic yazmasaniz daha iyiydi. Oradan buradan copy paste yapmakla forpus profesorumu oldugunu zannediyorsunuz kendinizi asil siz emege saygi gosterin oyle ukelaca cevap yazaciga kibarca tesekkur etseydin adam gibi bir is yapmis olurdun. Ben oraya yazdigimi bile unuttum bir arkadasim simdi linki atinca cevap yazma geregi duydum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce adam gibi konuşmayı öğren, karşında babanın oğlu yok efendi ol adamın asabını bozma. Senin gibi itten köpekten öğrenecek değiliz ne yazacağımızı. Daha Türkçe konuşmaktan acizsin gelmiş burada bize akıl vermeye kalkma. 3 kuruş para kazanmak için insanları sömürüp bir de utanmadan teşekkür bekliyorsun karaktersiz yavşak seni. Getirdin de babanın hayrına mı getirdin para kazanmak için getirdin neyin edebiyatını yapıyorsun burada? Sen git cahil insanları kandırmaya devam et, senin aklın zekan bize yetmez.

      Sil
  6. ağzına sağlık çrtin bey sağlam keydirdin adama heee.bravooo

    YanıtlaSil