Home » , , » Sultan Papağanı (Cockatiel) Genel Özellikleri ve Bakımı

Sultan Papağanı (Cockatiel) Genel Özellikleri ve Bakımı

Gönderen: Canan Öğretmen @ 28 Ocak 2021 Perşembe

Sultan Papağanı, tıpkı Muhabbet Kuşu gibi anavatanı Avustralya olan bir küçük bir papağan türüdür. Kakadu ailesinden gelir ve aynı Kakadu papağanlarında olduğu gibi başlarının üzerinde kendilerine özgü tepeli tüyler bulunur. Doğadaki mutasyona uğramamış renkleri gridir.

Fiziksel Özellikleri

Genellikle gri, sarı, ve beyaz renklere sahiptir. Kırmızı gözlü sarılar lutino, kırmızı gözlü beyazlar albino, beyazlar ve beyaz griler white-face, griler de tonuna göre grey veya cinnamon olarak adlandırılır. Gri sultan papağanlarının yanak/kulak bölgesinde ise yuvarlak turuncu bir işaret bulunur. Bu işaret özel olarak sultan papağanlarının cinsiyetini belirlemede yardımcı olur. Erkek sultan papağanlarında bu turuncu renk canlı iken dişi sultan papağanlarında soluk bir turuncu yuvarlak bulunur. Ayrıca erkek sultan papağanlarının ötüşü dişi sultan papağanlarına göre daha çeşitlidir ve konuşma ihtimalleri daha yüksektir.

Boyları ortalama 30 cm dir.

Ortalama ömürleri 16-25 yıldır. 

Lutino Sultan Papağanlarının Cinsiyet Ayrımı için tıklayınız.

Dünyanın En Yaşlı Sultan Papağanı Kaç Yaşında?


Beslenme ve Bakım

İlk olarak kanatlarını rahatça açabilecekleri geniş bir kafese ihtiyaç duyarlar. Ahşap tünekler hareketlerini kısıtlamayacak şekilde ne az ne çok sayıda yerleştirilmelidir.

Yem çeşidi olarak muhabbet kuşu yemi veya paraket yemi yanında küçük çekirdek ve kenevir ana yemleri olarak kafeslerinde bulundurulmalıdır. Ayrıca bütün papağanlar gibi dal darıyı da severler. Ara ara beslenmelerine dahil edilmelidir. Kuşlar için uygun olan ve olmayan diğer yiyecekler için tıklayınız.

Sultan papağanlarının başlarının üstündeki tüyler anlık olarak duygusal durumlarıyla ilgili bilgi verir. Heyecanlandığında, korktuğunda veya çekici görünmeye çalıştığında bu tüyler tamamen dikleşir. Keyfi yerinde ve herhangi bir sorun yoksa ilk fotoğraftaki gibi doğal bir görünüme sahip olur.

Çiftleşme ve Üretim

Sultan papağanlarının kuluçka süresi ortalama 17-23 gün arasındadır.

Bir kuluçkada ortalama 4-7 yumurta yaparlar.

Yavru kuşların tamamen tüylenmeleri 5 haftada tamamlanır.

Yuvalıklarının (folluk) en az 25x25x30cm ölçülerinde olması tavsiye edilir.

Mutasyonları

  • Grey (Gri)
  • Cinnamon (Tarçıni)
  • Pied (Parçalı)
  • Pearl (İnci)
  • Lutino (Kırmızı gözlü sarı)
  • Albino (White-Face Lutino) (Kırmızı gözlü beyaz)
  • White-Face (Beyaz yüzlü)


PAYLAŞ

Yazar: Canan Öğretmen

0 yorum :

Yorum Gönder